Putna apoteka pred odlazak na odmor

Mala putna apoteka

Počela je sezona odmora; kreće pakovanje kofera, odeće, preparata za sunčanje, šlaufa za plivanje, kupaćih kostima; uz sve to postavlja se i pitanje šta poneti u „Maloj putnoj apoteci“.

PROČITAJ
Sve što je važno da znate o ubodu krpelja

Sve što je važno znati o ubodu krpelja

Za zdravo detinjstvo je važan boravak u prirodi što u periodu od aprila do novembra nosi rizik od uboda krpelja (Ixodes). Pokušaćemo da razrešimo neke nedoumice i damo savete kako da se zaštitite i bezbedno uživate u prirodi, kao i šta da činite ako se neki ipak zakači za vašu ili kožu vašeg deteta.

PROČITAJ
Kasalj

Kašalj

KAŠALJ  je prirodni refleks koji pomaže da se iz disajnih puteva izbaci sekret, strane čestice, iritansi i mikroogranizmi. Može biti suv, bez iskašljavanja ili vlažan, sa iskašljavanjem beličastog, žutog ili zelenkastog sadržaja. Kada kašalj traje 5 min neprestano onda se rado o napadu kašlja. 

PROČITAJ

Bronhiolitis

Bronhiolitis je infekcija bronhiola – najmanjih disajnih puteva koju izazivaju virusi (respiratorni sincicijalni virus, virus parainfuence, adenovirusi). Ovo je sezonska infekcija, obično se javlja tokom zime kod dece najosetljivijeg uzrasta do dve godine.

PROČITAJ